Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Φωτογραφία αποτύπωσε τη διαδρομή της σφαίρας – Τι λένε οι ειδικοί

Καταγράφοντας την προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια το απόγευμα του Σαββάτου που εξελίχθηκε σε απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Νταγκ Μιλς -βετεράνος φωτογράφος των New York Times- απαθανάτισε τη διαδρομή της σαφίρας που τραυμάτισε στο δεξί αυτί τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Μάικλ Χάριγκαν -συνταξιούχος ειδικός πράκτορας του FBI με θητεία 22 ετών- αφού εξέτασε τις εικόνες υψηλής ανάλυσης που κατέθεσε ο Νταγκ Μιλς εκτίμησε πως «δείχνει τη μετατόπιση του αέρα λόγω βλήματος». «Η γωνία φαίνεται λίγο χαμηλή για να έχει περάσει μέσα από το αυτί του, αλλά δεν είναι αδύνατο αν ο ένοπλος έριξε πολλές σφαίρες» συμπλήρωσε.

«Απλά βαλλιστικά μαθηματικά έδειξαν ότι η αποτύπωση μιας σφαίρας, όπως πιθανότατα έκανε ο κ. Μιλς σε μια φωτογραφία, ήταν δυνατή» είπε ο Χάριγκαν. Ο φωτογράφος των New York Times χρησιμοποιούσε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Sony ικανή να καταγράφει εικόνες με ταχύτητα έως και 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες με ταχύτητα κλείστρου 1/8.000 του δευτερολέπτου – εξαιρετικά γρήγορη για τα πρότυπα της βιομηχανίας.

Ο άλλος παράγοντας είναι η ταχύτητα της σφαίρας από το πυροβόλο όπλο. Οι αμερικανικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν στον τόπο του εγκλήματος ένα ημιαυτόματο τουφέκι τύπου AR-15. «Αν ο ένοπλος πυροβολούσε με AR-15, οι σφαίρες διαμετρήματος 5,56 χιλιοστών που χρησιμοποιούν κινούνται με ταχύτητα περίπου 0,975 χλμ ανά δευτερόλεπτο όταν φεύγουν από το στόμιο του όπλου», συνέχισε ο Χάριγκαν.

«Οι περισσότερες κάμερες που χρησιμοποιούνται για την καταγραφή εικόνων από σφαίρες εν κινήσει χρησιμοποιούν ειδικές κάμερες εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για την κανονική φωτογράφηση, οπότε η σύλληψη μιας σφαίρας σε πλευρική τροχιά, όπως φαίνεται σε αυτή τη φωτογραφία, θα ήταν μια στο εκατομμύριο και σχεδόν αδύνατο να πιαστεί, ακόμη και αν κάποιος ήξερε ότι η σφαίρα ερχόταν», είπε.

«Δεδομένων των συνθηκών, αν αυτό δεν δείχνει την πορεία της σφαίρας στον αέρα, δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να είναι» σημείωσε ο συνταξιούχος ειδικός πράκτορας του FBI και νυν σύμβουλος στη βιομηχανία πυροβόλων όπλων. Με πληροφορίες από New York Times


Discover more from Το Περίπτερο μας

Subscribe to get the latest posts sent to your email.