Γιατί ακριβώς το Starship πρέπει να είναι τόσο μεγάλο για διαπλανητικά ταξίδια;

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το Starship του SpaceX είναι τόσο τεράστιο; Λοιπόν, όλα είναι θέμα φυσικής και ωφέλιμου φορτίου! Για διαπλανητικά ταξίδια, όπως η κατεύθυνση προς τον Άρη, ο πύραυλος χρειάζεται να μεταφέρει ΠΟΛΛΑ πράγματα: πλήρωμα, φορτίο, υποστήριξη ζωής και αρκετά καύσιμα για το ταξίδι εκεί και πίσω!

Ακολουθεί μια γρήγορη ανάλυση του γιατί πρέπει να έχει αυτό το μέγεθος:

Χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου: Το Starship μπορεί να μεταφέρει έως και 100 τόνους σε τροχιά χαμηλής γης. Αλλά όταν πρόκειται για τον Άρη, οι απαιτήσεις σε καύσιμα καταναλώνουν ένα σημαντικό μέρος αυτής της χωρητικότητας. Όσο περισσότερα μπορείτε να μεταφέρετε, τόσο λιγότερα ταξίδια πρέπει να κάνετε για να μεταφέρετε όλες τις απαραίτητες προμήθειες για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης αποικίας στον Άρη!

Απαίτηση Delta-V: Για να φτάσετε στον Άρη απαιτείται δέλτα-V (αλλαγή ταχύτητας) περίπου 5,6 km/s από την τροχιά της χαμηλής Γης. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος του ταξιδιού – το Starship χρειάζεται επίσης καύσιμα για να προσγειωθεί, να απογειωθεί από τον Άρη και να επιστρέψει στη Γη. Όσο μεγαλύτερος είναι ο πύραυλος, τόσο περισσότερο καύσιμο μπορεί να μεταφέρει, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να βασίζεται σε περίπλοκες αποστολές ανεφοδιασμού στο διάστημα.

Επαναχρησιμοποιήσιμος σχεδιασμός: Το Starship έχει σχεδιαστεί για να είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο. Ένα μεγαλύτερο όχημα σημαίνει περισσότερο χώρο για συστήματα επαναχρησιμοποίησης (θερμικές ασπίδες, εξοπλισμός προσγείωσης, κ.λπ.), ενώ εξακολουθεί να αφήνει άφθονο χώρο για φορτίο και πλήρωμα.

Επιπλέον, δεν μιλάμε μόνο για τον Άρη εδώ! Το μέγεθος του διαστημόπλοιου είναι απαραίτητο για αποστολές στο βαθύ διάστημα, όπως η μετάβαση στα φεγγάρια του Δία, όπου χρειάζονται ακόμη περισσότερα καύσιμα και προμήθειες!

Έτσι, με λίγα λόγια – το μέγεθος του Starship έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα, την πρακτικότητα και τη βιωσιμότητα για μελλοντικά διαστημικά ταξίδια. Δεν είναι απλώς ένας μεγάλος πύραυλος. είναι απαραίτητο!


Discover more from Το Περίπτερο μας

Subscribe to get the latest posts sent to your email.