Δικαστής των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι η Google έχει μονοπώλιο στην αναζήτηση στο Διαδίκτυο

Αμερικανός δικαστής έκρινε ότι η Google ενήργησε παράνομα προκειμένου να διατηρήσει το μονοπώλιο στον χώρο των μηχανών αναζήτησης. Ο δικαστής είπε ότι η Google παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους προκειμένου να διατηρήσει την κυριαρχία της πληρώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να την καταστήσει την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε smartphone και προγράμματα περιήγησης ιστού.

Η απόφαση εκδόθηκε από τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Amit Mehta ως απάντηση σε μήνυση που κατατέθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το 2020, το οποίο υποστήριξε ότι η Google ελέγχει το 90% της αγοράς μηχανών αναζήτησης. Η δίκη εκτυλίχθηκε σε διάστημα δέκα εβδομάδων.

«Αφού εξέτασε προσεκτικά και στάθμισε τις καταθέσεις και τα στοιχεία των μαρτύρων, το δικαστήριο καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: Η Google είναι μονοπώλιο και ενήργησε για να διατηρήσει το μονοπώλιο της», έγραψε ο δικαστής Mehta στη γνωμοδότησή του 277 σελίδων.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η πρακτική της Google να πληρώνει τις Apple, Samsung, Mozilla και άλλες εταιρείες για να είναι προεγκατεστημένες σε συσκευές είναι αντιανταγωνιστική. Ο δικαστής Mehta διαπίστωσε ότι η Google πλήρωσε 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες μόνο το 2021.

Η απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αναγκαστεί η Google να διαλύσει μέρος της εταιρείας προκειμένου να μειώσει την κυριαρχία της. Η Google λέει ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.


Discover more from Το Περίπτερο μας

Subscribe to get the latest posts sent to your email.