Επιστήμονες τρύπησαν τόσο βαθιά στο κέντρο της γης, που χτύπησαν την πόρτα του μανδύα

Τον Μάιο του 2023, οι επιστήμονες πέτυχαν ένα σημαντικό ορόσημο με τη διάνοιξη του βαθύτερου πυρήνα ποτέ στον μανδύα της Γης, ανακτώντας σερπεντινισμένο περιδοτίτη – έναν βράχο που αλλοιώθηκε όταν το αλμυρό νερό αλληλεπιδρά με το υλικό του μανδύα. Αυτός ο πυρήνας εξήχθη 800 μέτρα νότια του υδροθερμικού πεδίου Lost City στο Mid-Atlantic Ridge, χρησιμοποιώντας το JOIDES Resolution, ένα ερευνητικό σκάφος 470 ποδιών που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ.

Αυτή η προσπάθεια γεώτρησης, με επικεφαλής το Διεθνές Πρόγραμμα Ανακάλυψης Ωκεανών (IODP), έφτασε σε βάθος 1.268 μέτρων, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο των 200 μέτρων. Η αποστολή είχε στόχο να κατανοήσει τον μανδύα, ο οποίος αποτελεί το 70 τοις εκατό της μάζας της Γης και το 84 τοις εκατό του όγκου της. Αν και η γεώτρηση δεν έφτασε στην ασυνέχεια Mohorovičić (Moho) – το όριο μεταξύ του φλοιού της Γης και του μανδύα – παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για τη σύνθεση του ανώτερου μανδύα.

Ο πυρήνας περιείχε αβυσσαλέους περιδοτίτες και Χαρζβουργίτη, που σχηματίστηκε μέσω μερικής τήξης του πετρώματος του μανδύα, και γάβρους, χονδρόκοκκους πυριγενείς πετρώματα που αντιδρούσαν με το θαλασσινό νερό. Αυτή η έρευνα προσφέρει μια πιο προσεκτική ματιά στη γεωλογία κάτω από τη Χαμένη Πόλη, μια βασική περιοχή για τη μελέτη της εξέλιξης της πρώιμης ζωής.

Παρά την πρόοδο αυτή, οι μελλοντικές αποστολές γεωτρήσεων μετά το 2024 είναι αβέβαιες, καθώς το NSF δεν έχει δεσμευτεί για περαιτέρω χρηματοδότηση. Καθώς οι επιστήμονες πλησιάζουν στην άμεση δειγματοληψία του μανδύα της Γης, οι προοπτικές για συνέχιση της εξερεύνησης παραμένουν υπό αμφισβήτηση.


Discover more from Το Περίπτερο μας

Subscribe to get the latest posts sent to your email.