Μια κατολίσθηση που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή «χτύπησε» τη Γη για 9 ημέρες, λένε οι ερευνητές

Το παγκόσμιο σεισμικό σήμα ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο και αντηχούσε για περισσότερο από μια εβδομάδα. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι τράβηξε την προσοχή των ερευνητών σε όλο τον κόσμο. Στο τέλος, χρειάστηκαν 68 ειδικοί σε 15 χώρες για να καταλάβουν τι προκάλεσε το «USO», ή το αγνώστου ταυτότητας σεισμικό αντικείμενο, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η ετικέτα USO είναι «ένας άτυπος όρος που χρησιμοποιούν ορισμένοι σεισμολόγοι όταν συναντούν ένα σεισμικό σήμα που δεν μπορούν να εξηγήσουν», λέει στο NPR ο Kristian Svennevig, ο κύριος συγγραφέας μιας νέας έκθεσης σχετικά με το ασυνήθιστο σήμα.

Καθώς οι επιστήμονες μελετούσαν το σήμα, ένα πράγμα ήταν σίγουρο από την αρχή: δεν προκλήθηκε από σεισμό.

«Μπορείτε να συγκρίνετε τις δονήσεις από έναν σεισμό με το να χτυπήσετε τα χέρια σας σε ένα πιάνο με πλήρη ισχύ και να τα αφαιρέσετε ξανά», προκαλώντας μια κακοφωνία ήχων και ήχων που εξασθενούν αρκετά γρήγορα, λέει ο Svennevig.

«Το σήμα που περιγράφουμε μοιάζει περισσότερο με το χτύπημα ενός μόνο πλήκτρου πιάνου για έναν πολύ καθαρό τόνο που διαρκεί εννέα ημέρες».

Το σήμα εντοπίστηκε σε μια τεράστια χιονοστιβάδα κατά μήκος του φιόρδ Dickson στην ανατολική Γροιλανδία, που προκλήθηκε από την τήξη των παγετώνων λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα που ο Svennevig και σχεδόν 70 συν-συγγραφείς δημοσίευσαν στο περιοδικό Science.

Περίπου 1,2 χιλιόμετρα (3/4 του μιλίου) πάνω από το απομακρυσμένο φιόρδ, μια κορυφή βουνού κατέρρευσε, οδηγώντας περισσότερα από 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πέτρας και πάγου στο νερό. Ο όγκος του υλικού ήταν αρκετός για να γεμίσει 10.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, λένε οι ερευνητές.

Το εν λόγω τσουνάμι ήταν πανύψηλο: 200 μέτρα — 656 πόδια — ύψος, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επειδή η ενέργεια του κύματος παγιδεύτηκε σε ένα βραχώδες φιόρδ, το νερό έπεφτε μπρος πίσω σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται seiche – και οι επιστήμονες εντόπισαν το σεισμικό σήμα που ανιχνεύθηκε σε αισθητήρες από την Αρκτική έως την Ανταρκτική σε αυτό το μοτίβο.

Η δουλειά τους για μια απάντηση ήταν αργή, λέει ο Svennevig. Ακόμη και όταν κατάλαβαν τι πιθανότατα συνέβη, χρειάζονταν περισσότερο χρόνο και δεδομένα για να το αποδείξουν.

«Μόνο όταν είχαμε πρόσβαση σε αποχαρακτηρισμένη βαθυμετρική χαρτογράφηση του στρατού και είχαμε τροποποιήσει τα μοντέλα μας για τσουνάμι, θα μπορούσαμε να το αποδείξουμε μέσω μοντελοποίησης: εκείνο το τμήμα του τσουνάμι πιάστηκε ανάμεσα στις παράλληλες πλευρές του φιόρδ και είχε απήχηση για εννέα ημέρες», λέει.

Το seiche είχε ύψος 7 μέτρα και είχε μεγάλη διάρκεια, «με συχνότητα (11,45 millihertz) και αργή διάσπαση πλάτους που ήταν σχεδόν πανομοιότυπα με το σεισμικό σήμα» του οποίου η συχνότητα ήταν 10,88 millihertz καθώς ταλαντωνόταν περίπου κάθε 90 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με άρθρο.

Για τους ερευνητές, το σήμα ήταν σαν ένα κουδούνι συναγερμού – ένα σήμα που «χτύπησε» τη Γη για εννέα ημέρες. Μεταξύ των πολλών κλήσεων αφύπνισης που η ανθρωπότητα έχει ασχοληθεί με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, λένε, είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Και προειδοποιούν ότι θα μπορούσαμε να δούμε παρόμοια διαδοχικά γεγονότα στο μέλλον.

«Μπορεί να περιμένουμε να συμβούν παρόμοια σήματα εάν συμβεί κατολίσθηση σε φιόρδ ή λίμνη παρόμοιου σχήματος», λέει ο Svennevig. «Αναμένουμε σίγουρα ότι η συχνότητα των κατολισθήσεων και των τσουνάμι θα αυξηθεί στην Αρκτική ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Με το μυστήριο του παγκόσμιου σεισμικού σήματος να έχει λυθεί, ο Svennevig λέει ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να κατανοήσουμε πώς ο πλανήτης προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή.

«Υπάρχουν πολλά να μάθουμε από αυτό το γεγονός: Η κλιματική αλλαγή προκαλεί νέα φυσικά φαινόμενα που δεν μπορούσαμε καν να ονειρευόμαστε πριν από ένα χρόνο», λέει. «Υπάρχουν ακόμη πολλά άλυτα μυστήρια εκεί έξω που περιμένουν την επόμενη γενιά γεωεπιστημόνων να αποκαλυφθεί».


Discover more from Το Περίπτερο μας

Subscribe to get the latest posts sent to your email.