Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το «Σκοτεινό οξυγόνο», αναγκάζοντάς μας να ξανασκεφτούμε την προέλευση της ζωής:

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια εκπληκτική πηγή οξυγόνου: πολυμεταλλικούς όζους. Αυτά τα κοιτάσματα ορυκτών, που βρέθηκαν στη βαθιά θάλασσα, έχει παρατηρηθεί ότι παράγουν οξυγόνο απουσία ηλιακού φωτός, αμφισβητώντας τη συμβατική κατανόηση ότι η παραγωγή οξυγόνου συνδέεται αποκλειστικά με τη φωτοσύνθεση.

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία κατά τη διάρκεια μιας μελέτης με στόχο τη μέτρηση της κατανάλωσης οξυγόνου από οργανισμούς του βυθού της θάλασσας.

Αντί να μειωθούν, τα επίπεδα οξυγόνου στους κλειστούς θαλάμους αυξήθηκαν απροσδόκητα. Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι τα μεταλλικά οζίδια σε σχήμα πατάτας, που βρέθηκαν σε βάθη περίπου 13.000 ποδιών όπου δεν φτάνει το ηλιακό φως, φέρουν ηλεκτρικό φορτίο σχεδόν ισοδύναμο με μια μπαταρία ΑΑ.

Αυτό το φορτίο πιστεύεται ότι χωρίζει το θαλασσινό νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ηλεκτρόλυση θαλασσινού νερού. Τα οζίδια βρέθηκαν να φέρουν σημαντικό ηλεκτρικό φορτίο, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να λειτουργούν ως φυσικές γεωμπαταρίες.

Οι συνέπειες αυτής της ανακάλυψης είναι εκτεταμένες, απαιτώντας δυνητικά μια επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο προήλθε η ζωή στη Γη και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους κόσμους των ωκεανών όπως η Ευρώπη. Το εύρημα έχει επίσης επιπτώσεις στην εξόρυξη βαθέων υδάτων, καθώς αυτά τα οζίδια είναι πλούσια σε μέταλλα ζωτικής σημασίας για τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Οι επιστήμονες εξετάζουν τώρα εάν αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να έχει παράσχει μια εναλλακτική πηγή οξυγόνου πριν από την εξέλιξη της φωτοσύνθεσης, επιτρέποντας πιθανώς την ανάπτυξη πολύπλοκης ζωής σε απροσδόκητα περιβάλλοντα.


Discover more from Το Περίπτερο μας

Subscribe to get the latest posts sent to your email.