Οι κίνδυνοι που κρύβονται για όσους λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα σε περίοδο καύσωνα

Οι ειδικοί εφιστούν ιδιαίτερη προσοχή σε όσους λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα κατά την περίοδο του καύσωνα.
  • Διουρητικά
  • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
  • Αντικαταθλιπτικά

Με τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν σε ιστορικά υψηλά, οι ειδικοί παροτρύνουν όσους λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των αλλεργιών και των ψυχικών παθήσεων, να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις.

Ακολουθούν τα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερες επιπλοκές στην υγεία λόγω της ζέστης και ορισμένοι τρόποι για να προστατευτείτε όταν οι θερμοκρασίες γίνονται επικίνδυνα υψηλές.

Διουρητικά

Τα διουρητικά, γνωστά και ως χάπια νερού, συνταγογραφούνται συνήθως για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της νεφρικής νόσου. Βοηθούν τον οργανισμό να μειώσει την περίσσεια αλατιού και νερού κάνοντας τα νεφρά να παράγουν περισσότερα ούρα. Η Allison Hill, διευθύντρια εφαρμογής πρακτικών και επαγγελματικών υποθέσεων στην Αμερικανική Ένωση Φαρμακοποιών, δήλωσε στους New York Times την περασμένη εβδομάδα ότι τα διουρητικά μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία στα επίπεδα των ηλεκτρολυτών, όπως το κάλιο ή το αλάτι. Σε συνδυασμό με την ακραία ζέστη, το αποτέλεσμα είναι η αφυδάτωση. Οι ειδικοί προτείνουν στους χρήστες διουρητικών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τα σημάδια αφυδάτωσης και να αυξάνουν την πρόσληψη υγρών.

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Ο Michael Redlener, ιατρικός διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο Mount Sinai West, δήλωσε στους Times τα φάρμακα που θεραπεύουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λιποθυμίας και πτώσης, μια παρενέργεια που ενισχύεται από τη ζέστη. Αυτά τα φάρμακα καταστέλλουν επίσης το αίσθημα της δίψας, καθιστώντας δυσκολότερο να γνωρίζει κανείς πότε χρειάζεται νερό.

Αντικαταθλιπτικά

Ο Redlener σημείωσε ότι ορισμένα αντιψυχωσικά φάρμακα, όπως η αλοπεριδόλη, η ολανζαπίνη και η ρισπεριδόνη, επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ιδρώτα, αυξάνοντας την πιθανότητα υπερθέρμανσης. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά, εν τω μεταξύ, είναι γνωστό ότι αυξάνουν την εφίδρωση και καταστέλλουν τη δίψα, ένα διπλό χτύπημα που διπλασιάζει τους κινδύνους αφυδάτωσης. Από την πλευρά τους, τα υποκατάστατα θυρεοειδικών ορμονών μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος, να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση και να αναστείλουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία.


Discover more from Το Περίπτερο μας

Subscribe to get the latest posts sent to your email.