Πρώτη αποβολή για χρήση κινητού στην τάξη – Αντιδράσεις γονέων

Μονοήμερη αποβολή πήρε μαθητής σε σχολείο στη Μαγούλα Αχαΐας για χρήση κινητού στην τάξη. Το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και έγινε γνωστό μετά την καταγγελία των γονιών του παιδιού.

Δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για την πρώτη αποβολή μετά τη νέα νομοθετική ρύθμιση που έχει τεθεί σε εφαρμογή από αυτή τη σχολική χρονιά, η οποία απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές στα σχολεία.

«Πρέπει να δουλέψουμε σε επίπεδο πρόληψης για να μη χρειαστεί να φτάσουμε στην αποβολή», λέει στην «Κ» η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ευγενία Πιερρή.

Σύμφωνα πάντως με τους γονείς, υπάρχει σειρά αναπάντητων ερωτημάτων, όπως το ποιος μετέφερε το συμβάν στη διεύθυνση και στον σύλλογο των καθηγητών (σ.σ. την αποβολή φέρεται να επέβαλε η διευθύντρια του σχολείου), ποια ήταν η άποψη του καθηγητή που ήταν παρών, αν κλήθηκαν οι γονείς από τη διεύθυνση του σχολείου και ποιες συστάσεις έγιναν στον μαθητή και στους γονείς, τι είδους χρήση έγινε στο κινητό εν ώρα μαθήματος, τι είδους συστάσεις έγιναν από την αρχή του έτους στη σχολική κοινότητα σχετικά με τη νέα ρύθμιση κ.ά.

Διερεύνηση

Οπως είπε στην «Κ» η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, κ. Ευγενία Πιερρή, η καταγγελία διερευνάται. «Εχουμε ζητήσει γραπτές εξηγήσεις από τη διευθύντρια του σχολείου, ενώ ο σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης θα μεταβεί στο σχολείο για να διερευνήσει πώς ακριβώς έγινε ο χειρισμός του θέματος παιδαγωγικά». Η ίδια πάντως τονίζει ότι η αποβολή προβλέπεται από τη νομοθεσία. «Και είναι πράγματι αρμοδιότητα του διευθυντή να δώσει αποβολή. Ωστόσο οφείλουμε να επικοινωνήσουμε με την εκπαιδευτική κοινότητα, να βοηθήσουμε τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι η χρήση κινητού δεν χρειάζεται στο σχολείο και είναι επιβλαβής για μια σειρά από λόγους. Είναι δύσκολο το εγχείρημα. Η νομοθετική ρύθμιση δεν ακυρώνει την ύπαρξη ενός παιδαγωγικού κλίματος ή τη συνεργασία με τους γονείς για το πώς θα περάσουν το μήνυμα στα παιδιά τους».

Η κ. Πιερρή, πάντως, δεν θεωρεί ότι έπρεπε να υπάρξει μια περίοδος χάριτος στην εφαρμογή του νέου κανονισμού. «Πολλές φορές όταν υπάρχει περίοδος χάριτος στέλνουμε ένα λανθασμένο μήνυμα στα παιδιά και μετά είναι δύσκολο να αντιστραφεί το κλίμα. Αυτή είναι περίοδος στην οποία θα πρέπει να δουλέψουμε με τα παιδιά, να επικοινωνήσουμε μαζί τους, να τους εξηγήσουμε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το κινητό στο μάθημα. Θα πρέπει δηλαδή να δουλέψουμε σε επίπεδο πρόληψης για να μη χρειαστεί να φτάσουμε στην αποβολή».

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, οι μαθητές δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν εντός των σχολικών χώρων – κτιρίων και υπαίθριων χώρων κινητό τηλέφωνο ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου, για συνομιλία, βιντεοσκόπηση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση. Στην παραπάνω απαγόρευση δεν εμπίπτει η χρήση ιατρικών εφαρμογών μέσω κινητού τηλεφώνου ή άλλων συσκευών, αποκλειστικώς́ και μό́νον κατόπιν σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης. Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που τίθεται σε εφαρμογή από αυτή τη σχολική χρονιά, τα παιδιά που κατέχουν και χρησιμοποιούν φανερά το κινητό τους στο σχολείο θα αποβάλλονται για μία μέρα, ενώ όποιος βιντεοσκοπεί θα αλλάζει σχολείο.

Τοποθέτηση lockers

Στο μεταξύ, στην πρόθεση της κυβέρνησης να τοποθετηθούν πιλοτικά lockers στα σχολεία με σκοπό να κλειδώνουν τα κινητά τους οι μαθητές αναφέρθηκε χθες κατά την τακτική μηνιαία συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως είπε, η κίνηση αυτή είναι κάτι που έχει συζητήσει με τον υπουργό Παιδείας. «Θεωρώ πάρα πολύ σημαντική τη δέσμευση για την απαγόρευση στη χρήση κινητών κατά τη διάρκεια του σχολείου. Το εννοούμε όταν λέμε το κινητό στην τσάντα. Το ζήτημα είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι αυτό βοηθάει την ίδια τη μαθητική διαδικασία. Εχουμε συζητήσει να προμηθεύσουμε πιλοτικά lockers στα σχολεία, για να κλειδώνουν τα κινητά τους οι μαθητές και να τα παίρνουν όταν φεύγουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.


Discover more from Το Περίπτερο μας

Subscribe to get the latest posts sent to your email.