Πώς ξεκίνησε η φωτιά που κατέκαψε την Αττική: Οι μαρτυρίες και το βραχυκύκλωμα σε καλώδια ηλεκτροδότησης

Πώς και από πού ξεκίνησε η καταστροφική φωτιά στη βορειοανατολική Αττική ερευνούν, πλέον, οι αρχές έχοντας μέχρι ώρας στη διάθεσή τους δύο στοιχεία και εκτιμήσεις.

Ειδικότερα, το πώς ακριβώς ξεκίνησε η πυρκαγιά στον Βαρνάβα βρίσκεται ήδη στο “μικροσκόπιο” των Πυροσβεστικής ενώ τα στελέχη της Δίωξης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο βραχυκυκλώματος, ενώ υπάρχουν αναφορές πως η φωτιά ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα από δύο σημεία, από τις αρχές του χωριού του Βαρνάβα και η δεύτερη κοντά στο γήπεδο. Το ενδεχόμενο εμπρησμού ακόμη και από αμέλεια δεν έχει αποκλειστεί.

Συγκεκριμένα, για την έναρξη της πυρκαγιάς στο Βαρνάβα, που προκάλεσε την καταστροφική φωτιά στη Βορειοανατολική Αττική, εξετάζεται το ενδεχόμενο βραχυκυκλώματος σε μία σύνδεση καλωδίων ηλεκτροδότησης κατοικίας στην οδό Αμάλθειας.

Φθαρμένα μεταλλικά υλικά στήριξης και καλυμμάτων στις εξωτερικές ηλεκτρικές συνδέσεις, μπορεί να προκάλεσε βραχυκύκλωμα, σπινθήρες, πτώση πυρακτωμένων τμημάτων σε ξερά χόρτα και έναρξη της φωτιάς, όπως αναφέρουν στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, που συνέλεξαν πειστήρια από το συγκεκριμένο σημείο.

Ένας 76χρονος κάτοικος κοντά στο συγκεκριμένο σημείο κατέθεσε ότι ένα άγκιστρο που συγκρατεί την πλεξούδα της χαμηλής τάσης, λόγω φθοράς ή αέρα κρεμάει και δεν αποκλείεται λόγω τριβής να προκλήθηκε βραχυκύκλωμα και έναρξη της φωτιάς.

Ωστόσο το συγκεκριμένο σημείο δεν φαίνεται να είναι το ίδιο με αυτό της έναρξης που έχουν καταγράψει τα drones Πάρνηθας και Διονύσου, στο λόφο μέσα στο χωριό του Βαρνάβα, στις 15:02 το μεσημέρι της Κυριακής.

Υπάρχουν και αναφορές που ερευνούν για δύο σημεία έναρξης, το ένα στην αρχή του χωριού και το άλλο πίσω από το γήπεδο, με επισημάνσεις για την πιθανότητα εμπρησμού.


Discover more from Το Περίπτερο μας

Subscribe to get the latest posts sent to your email.