Φωτογραφίες από το διάστημα δείχνουν πόσο κοντά έφτασαν οι πυρκαγιές στην Ελλάδα στο να κάψουν ολόκληρες πόλεις

Η χειρότερη δασική πυρκαγιά της Ελλάδας του έτους έπληξε την περιοχή της Αττικής προς την πρωτεύουσα Αθήνα με ταχύτητα αστραπής, παρακολουθώντας μια καταστροφική πορεία που σκότωσε μια γυναίκα, κάηκε χιλιάδες εκτάρια γης και ανάγκασε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η φωτιά, που ξεκίνησε την Κυριακή κοντά στην πόλη του Βαρνάβα, περίπου 22 μίλια βορειοανατολικά της Αθήνας, έχει πλέον εκτονωθεί, αν και οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι το επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς παραμένει υψηλό καθώς η χώρα υφίσταται καυτές θερμοκρασίες.

Καθώς η περιοχή αρχίζει να μαζεύει τα κομμάτια στη συνέχεια, οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν το τεράστιο μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε η φωτιά και δείχνουν πόσο τρομακτικά έφτασαν οι φλόγες να κατασπαράξουν ολόκληρες πόλεις και χωριά.

Ορισμένα μέρη περικυκλώθηκαν πλήρως από φλόγες, οι οποίες έφτασαν τα 80 πόδια ύψος, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τις τοπικές πυροσβεστικές αρχές.

Οι εικόνες του Βαρνάβα δείχνουν την πόλη περιτριγυρισμένη από μαύρη, καμένη γη. Το κυματιστό τοπίο που το περιβάλλει καταναλώθηκε γρήγορα από τις φλόγες καθώς η φωτιά εξαπλώθηκε εκπληκτικά γρήγορα λόγω ενός μείγματος υψηλών θερμοκρασιών, ισχυρών ανέμων και ξηράς γης από ένα πολύ ζεστό, ξηρό καλοκαίρι.

Ο Βόθωνας, ένα χωριό κοντά στον Βαρνάβα, περικυκλώνεται ομοίως από μαύρο, τέφρα τοπίο, σχεδόν εξ ολοκλήρου καμένο από την πυρκαγιά.

Η φωτιά έφτασε στα περίχωρα της Αθήνας, μιας πόλης 3 εκατομμυρίων κατοίκων, πλησιάζοντας σε απόσταση μιλίων από το πολυσύχναστο, γεμάτο τουρίστες κέντρο.

Εικόνες από τα Βριλήσσια, ένα προάστιο στα βόρεια της πόλης, δείχνουν τεράστιες ουλές από εγκαύματα σε σημεία της πόλης. Ήταν εδώ που το σώμα μιας γυναίκας βρέθηκε νεκρό μέσα σε ένα καμένο κτίριο.

Η Ελλάδα βιώνει δασικές πυρκαγιές κάθε χρόνο, αλλά γίνονται πιο έντονες και συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, η οποία τροφοδοτεί τη ζέστη και την ξηρασία, συμβάλλοντας αμφότερες στο σκηνικό για σφοδρές, καταστροφικές πυρκαγιές.

Αυτό το καλοκαίρι, η Ελλάδα γνώρισε τον πιο ζεστό Ιούνιο και Ιούλιο που έχει καταγραφεί. Τα βάναυσα, κυλιόμενα κύματα καύσωνα έχουν στεγνώσει τη γη, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για να ξεσπάσουν οι πυρκαγιές.


Discover more from Το Περίπτερο μας

Subscribe to get the latest posts sent to your email.