Ειδικοί δημιούργησαν ηλεκτρονικό τεχνητό δέρμα που αισθάνεται τη θερμότητα και την αφή

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα ελαστικό, ηλεκτρονικό δέρμα που μπορεί να αισθάνεται το περιβάλλον του ακόμα και όταν παραμορφώνεται.

Αυτή η ανακάλυψη επιλύει έναν σημαντικό περιορισμό στην υπάρχουσα τεχνολογία e-skin, η οποία χάνει την ευαισθησία καθώς τεντώνεται.

Το νέο τεχνητό δέρμα χρησιμοποιεί έναν υβριδικό αισθητήρα πίεσης που συνδυάζει χωρητικές και αντιστατικές αποκρίσεις, επιτρέποντας στο e-skin να ανιχνεύει με ακρίβεια την πίεση ανεξάρτητα από το τέντωμα.

Αυτό το καινοτόμο e-skin έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα στην υγειονομική περίθαλψη και την αντιμετώπιση καταστροφών.

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία φροντιστών ρομπότ ικανών να παρέχουν ήπια και ακριβή φροντίδα στους ηλικιωμένους, καθώς και ρομπότ που μπορούν να βοηθήσουν σε αποστολές έρευνας και διάσωσης παρέχοντας επιτόπου ιατρική φροντίδα.

Οι ερευνητές έχουν ήδη επιδείξει τις δυνατότητες του e-skin στη μέτρηση των παλμών και στο χειρισμό ευαίσθητων αντικειμένων, και τώρα εργάζονται για την ανάπτυξη ενός ρομποτικού βραχίονα εξοπλισμένου με την τεχνολογία.

Με τις δυνατότητές του να ενισχύει τις δυνατότητες των ρομπότ και άλλων συσκευών, αυτό το ελαστικό e-skin υπόσχεται ένα μέλλον όπου οι μηχανές μπορούν να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο με ένα επίπεδο ευαισθησίας και ακρίβειας που προηγουμένως ήταν εφικτό μόνο για τους ανθρώπους.

Το ελαστικό e-skin έχει πιθανές εφαρμογές πέρα ​​από την υγειονομική περίθαλψη και την αντιμετώπιση καταστροφών, φέρνοντας επανάσταση σε τομείς όπως η προσθετική, η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, η τεχνολογία wearable, η αυτοκινητοβιομηχανία, τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και η περιβαλλοντική παρακολούθηση.

Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία θα μπορούσε να βελτιώσει τις δυνατότητες διαφόρων συσκευών και συστημάτων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αισθάνονται και να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον πιο φυσικά και διαισθητικά.


Discover more from Το Περίπτερο μας

Subscribe to get the latest posts sent to your email.