IDF: Το Ιράν εξαπέλυσε πυραύλους κατά του Ισραήλ

Πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί από το Ιράν προς το Ισραήλ και οι σειρήνες ηχούν σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι το Ιράν ήταν έτοιμο να  εξαπολύσει μια επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους  στο Ισραήλ σύντομα, ενισχύοντας αμέσως τους φόβους για ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί, ο Λευκός Οίκος είπε ότι είχε «ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζεται να εξαπολύσει επικείμενη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «υποστηρίζουν ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες για να υπερασπιστούν το Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης».

«Μια άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν», ανέφερε σε δήλωση ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Το Ισραήλ εκτίμησε ότι το Ιράν είναι πιθανό να επιτεθεί σε τρεις ισραηλινές αεροπορικές βάσεις και μια βάση πληροφοριών που βρίσκεται ακριβώς βόρεια του Τελ Αβίβ, είπε ένα άτομο που ενημερώθηκε για το θέμα.

Η βάση πληροφοριών στο Glilot εκκενώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, είπε το άτομο, και ο ισραηλινός στρατός έχει θέσει σε ισχύ σχέδια έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια του προσωπικού σε αυτές τις βάσεις.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι μια επίθεση πιθανότατα θα συμβεί μέσα στις επόμενες 12 ώρες, είπε το άτομο.

Ισραηλινή πηγή είπε στο CNN λίγο μετά την προειδοποίηση του Λευκού Οίκου ότι στα παρασκήνια συμβαίνει έντονη διπλωματία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε συνάντηση με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και ανώτατους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας την Τρίτη «για να συζητήσουν τα σχέδια του Ιράν για επικείμενη εκτόξευση σημαντικής επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Έμιλι Σάιμονς.

Ο Simons πρόσθεσε, «Εξέτασαν την κατάσταση των προετοιμασιών των ΗΠΑ για να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί από επιθέσεις και να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό».

Μετά από ένα χρόνο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και των πληρεξουσίων του Ιράν στην περιοχή – συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς στη Γάζα, της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και των Χούτι στην Υεμένη – μια επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ θα μπορούσε να οδηγήσει περαιτέρω την περιοχή σε σύγκρουση πλήρους κλίμακας.

Αμερικανοί και Άραβες διπλωμάτες ανησυχούν ήδη για το τι μπορεί να συμβεί μετά την αναμενόμενη επίθεση του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της κλίμακας της απάντησης του Ισραήλ. Μια σημαντική ανησυχία που τους απασχολεί είναι ότι το Ισραήλ πιθανόν να χρησιμοποιήσει ένα επικείμενο ιρανικό χτύπημα για να απαντήσει χτυπώντας μέσα στο Ιράν.

«Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που να μην μπορεί να φτάσει το μακρύ χέρι του Ισραήλ, και αυτό ισχύει για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν το Ισραήλ να αναχαιτίσει οτιδήποτε κατευθύνει το Ιράν,  παρόμοια με τον τρόπο που οι ΗΠΑ πρόσφεραν τη βοήθειά τους τον Απρίλιο , όταν το Ιράν εκτόξευσε ένα κύμα drones και πυραύλων προς το Ισραήλ – η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναχαιτίστηκε με επιτυχία , δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να είναι παρόμοια σε έκταση και κλίμακα με αυτή του Απριλίου, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ισραήλ νωρίς το πρωί της Τρίτης, ώρα Ισραήλ (μεσημέρι ώρα Ισραήλ) ότι το Ιράν ήταν έτοιμο να εξαπολύσει επίθεση, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Η προειδοποίηση μεταξύ των δύο χωρών ήρθε αρκετές ώρες πριν ο Λευκός Οίκος ανακοινώσει δημόσια ότι είχε ενδείξεις ότι το Ιράν ετοίμαζε επίθεση.

Ο αξιωματούχος είπε ότι το Ιράν έχει τοποθετηθεί για να κινηθεί γρήγορα σε μια επίθεση. Μετά την επίθεση των drones και των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ τον Απρίλιο, πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν παρέμειναν στη θέση τους.

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχουν κλιμακωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το Ισραήλ έχει εντείνει τις προσπάθειές του εναντίον της Χεζμπολάχ, μιας μαχητικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, και το Ισραήλ τη Δευτέρα ξεκίνησε μια  χερσαία επιχείρηση  στο νότιο Λίβανο.

Ο Νετανιάχου ζήτησε από τους Ισραηλινούς να «σταθούν μαζί» και να συνεχίσουν να ακολουθούν τις εντολές της πρώτης γραμμής, καθώς οι φόβοι για επικείμενη επίθεση από το Ιράν αυξάνονται.

Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ βρίσκεται στη δίνη μιας «εκστρατείας ενάντια στον άξονα του κακού του Ιράν» και έκανε συγκεκριμένες απαιτήσεις από το ισραηλινό κοινό.

«Αυτό που σας ζητάω είναι δύο πράγματα: Ένα – να υπακούτε αυστηρά στις οδηγίες της πρώτης γραμμής, σώζει ζωές. Και δεύτερον – να σταθούμε ενωμένοι», είπε ο Νετανιάχου σε δήλωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «παρακολουθούν πολύ στενά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή» και «είναι δεσμευμένες στην άμυνα του Ισραήλ», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, όπως είπα, πολύ προσεκτικά αυτή τη στιγμή», είπε ο Μπλίνκεν σε σύντομες παρατηρήσεις μαζί με τον Μαροκινό ομόλογό του. Ο Blinken δεν έκανε καμία συγκεκριμένη αναφορά στο Ιράν ή την πιθανή επίθεση.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ έδωσε εντολή σε όλο το κυβερνητικό προσωπικό των ΗΠΑ και τα μέλη της οικογένειας «να καταφύγουν μέχρι νεωτέρας» λόγω «της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας», ανέφερε σε προειδοποίηση ασφαλείας την Τρίτη.

“Αυτό παρέχεται για ενημέρωσή σας καθώς κάνετε τα δικά σας σχέδια ασφαλείας”, ανέφερε η ειδοποίηση, χωρίς να αναφέρει τις συγκεκριμένες προειδοποιήσεις για επικείμενη επίθεση από το Ιράν.


Discover more from Το Περίπτερο μας

Subscribe to get the latest posts sent to your email.