Νέα θεραπεία καρκίνου χρησιμοποιεί δονούμενα μόρια για την καταστροφή όγκων με 99% επιτυχία στις εργαστηριακές εξετάσεις

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων χρησιμοποιώντας δονούμενα μόρια, επιτυγχάνοντας ποσοστό επιτυχίας 99% στις εργαστηριακές εξετάσεις.

Η έρευνα περιλαμβάνει διέγερση μορίων αμινοκυανίνης με εγγύς υπέρυθρο φως. Αυτό προκαλεί τα μόρια να δονούνται συγχρονισμένα, διασπώντας αποτελεσματικά τις μεμβράνες των καρκινικών κυττάρων. Τα μόρια αμινοκυανίνης χρησιμοποιούνται συνήθως σε χαμηλές δόσεις ως βαφές για την ανίχνευση καρκίνου, επειδή είναι σταθερά στο νερό και προσκολλώνται εύκολα στα κύτταρα.

Αυτή η νέα προσέγγιση, που αναφέρεται ως “molecular jackhammers”, είναι μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με προηγούμενες μεθόδους, όπως οι κινητήρες τύπου Feringa, καθώς λειτουργεί πάνω από ένα εκατομμύριο φορές πιο γρήγορα και μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα στο σώμα χρησιμοποιώντας σχεδόν υπέρυθρο φως.

Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε ενδεχομένως να θεραπεύσει καρκίνους στα οστά και τα όργανα χωρίς επεμβατική χειρουργική επέμβαση. Η τεχνική δοκιμάστηκε σε καρκινικά κύτταρα που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο και σε ποντίκια με όγκους μελανώματος, όπου τα μισά από τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία έγιναν απαλλαγμένα από καρκίνο.

Η μοναδική δομή των μορίων αμινοκυανίνης τους επιτρέπει να παραμείνουν συγχρονισμένα με το σωστό ερέθισμα, δημιουργώντας πλασμόνια – δονητικές οντότητες μέσα στο μόριο – που δημιουργούν τη μηχανική δύναμη που απαιτείται για να σχίσουν τα καρκινικά κύτταρα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται μοριακά πλασμόνια για να επιτευχθεί τέτοια μηχανική δράση.

Οι ερευνητές τώρα εξερευνούν άλλα μόρια που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν παρόμοια. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να προσφέρει μια απλή και αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου στην οποία τα καρκινικά κύτταρα θα πάλευαν να αντισταθούν.

Αν και βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια, τα ευρήματα προσφέρουν πολλά υποσχόμενους νέους δρόμους για τη θεραπεία του καρκίνου.


Discover more from Το Περίπτερο μας

Subscribe to get the latest posts sent to your email.